Mikesy György

Mikesy György
Mikesy György

Siket sorstárs, ny. igazgató, teológiát végzett gyógypedagógiai tanár, közoktatási vezető, foglalkoztatási rehabilitációs humán és műszaki szaktanácsadó és igazságügyi szekértő.

Tízgyermekes mélyen vallásos, értelmiségi családban nőttem fel, közöttünk egyedül vagyok, mint súlyos fogyatékos személy. Isten kegyelméből semmi sem történt velem és nálam, mint ahogyan „nagy könyvben van megírva” a fogyatékos személyeknél. 62 éve megszakítás nélkül szolgálok az oltár körül (pápai áldásban részesültem 50. évfordulón XVI. Benedek pápa, ill. 60. évfordulón Ferenc pápa jóvoltából), 47 éve vagyok önkéntes munkatársa a Katolikus Hallássérült Pasztorációnak, 44 éve akolitussá avatott fel Lékai László bíboros, 42 éve végeztem el a teológiát és 37 éve két szakos gyógypedagógiai tanári képzést, 34 évig pedagógus a váci Cházár András Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézet, Szakiskola, Készségfejlesztő Iskola, Kollégium intézményében, majd 16 évig igazgató, közben 4 évig voltam gyógypedagógus-igazgató dabasi Reménysugár Napközi Otthonában, 31 évig hitoktató (országban elsőként kezdeményeztem a hitoktatás bevezetését, még rendszerváltozás előtt), 4 éve nyugdíjba vonultam és akkor adták át az általam alapított, országban egyedülálló pályaorientációs munkadiagnosztikai központot egy váci ferences kolostorban a Kilátó Piarista Pályaorientációs és Munkaerőpiaci Fejlesztő, Módszertani Központ néven, ott néhány évig munkatárs voltam.

1992 óta majdnem minden jelentős vatikáni nemzetközi fogyatékossági konferencián részt vehettem, kezet foghattam Szent II. János Pál pápával és Ferenc pápával, nem egyszer. Több fogyatékosügyi érdekvédő civil egyesületnél kisebb-nagyobb megszakításokkal voltam és vagyok elnöke. Jelenleg keresztény hitalapú Fáy Károly Hallássérült és Fogyatékos Személyek Egyesületének elnöke, mint történelmi keresztény egyházi pasztorációk és egyéb érdekvédelmek támogatója, ilyen minőségben közmédiában 26 évig voltam kurátor, majd közszolgálati képviselő, illetve 9 éve vagyok az Emberi Jogi Kerekasztalnál, illetve tavaly óta az Állampolgári Jogok Biztosának tanácsadói testületében.

A Reménykör összefogásában mint érintett és mint szakember szeretnénk közösen elültetni egy mustármagot, hogy minden ember, nemcsak fogyatékossággal élők otthon érezhessenek magukat a majdani mustárfa „lombkoronájában”, amit táplálja a szentháromságos Isten éltető közössége, a mi Urunk, Jézus Krisztus kegyelme, az Atyaisten szeretete és a Szentlélek egyesítő ereje. Legyen annyi erőnk megváltoztatni nemcsak szemléletbeli paradigmánkat, hanem életmódunkat is és elfogadni az Isten kegyelméből, hogy teljes részvételünkkel megújulva együtt lenni a communioban (szentmiseáldozatban), plébániai közösségekben és azokon túl is, a sorstársainkkal együtt. Ez a szinodalitás, illetve szinodális út lényege, amely több, mint szimpla integráció és akadálymentesítés.

Amennyiben lehetséges, akkor nem szeretném a profilképemről kihagyni a napi bibliaolvasó ágotai hitvallású Cházár Andrást, mint hazai gyógypedagógia és esélyegyenlőség apostolát, mert még mindig nem épült be a közgondolkodásba. Hiszen ő volt az, aki siketet hallóvá, némát beszélővé tette, így követte Jézust.

Adja Isten, hogy a Reménykör is még nagyobb reménnyel közlekedjen a társadalom participativitása és inkluzivítása végett!

Elérhetőségeim:
Cím: 2131 Göd, József A. u. 22.
E-mail: mikesy.gyorgy.ig@gmail.com
Mobil: (csak SMS): +36 (70) 360-9228

Média megjelenés:
Híradó Plusz – Mikesy György interjú (Ünnepség Vácott)